BIOCHIMIE CURS 3
2.2.3.
Proprietatile chimice ale ozelor (monoglucidelor)
Proprietatile
chimice ale monoglucidelor sunt corelate cu structura lor chimica, respectiv,
prezenta în
molecula a grupelor functionale specifice:
CROH
RCOR
H2COHR
HCRROH
carbonil carbonil alcool primar alcool
secundar
aldehidic cetonic
2.2.3.1.
Proprietati chimice datorate grupei carbonil
a) Reactii de
oxidare blânda
Dintre toate
grupele functionale prezente în monoglucide, cea mai vulnerabila la oxidare
este grupa
carbonil aldehidica libera. Aceasta se oxideaza în conditii blânde (apa de
clor,
hipocloriti,
Ag2O, reactiv Tollens, reactiv Fehling), aldozele transformându-se în acizi
aldonici,
care prin
deshidratare formeaza lactonele acizilor gluconici:
Oxidarea blânda
care decurge în prezenta agentilor oxidanti cum ar fi: reactivul Tollens,
(AgNO3 în solutie
amoniacala), respectiv reactivul Fehling, evidentiaza cel mai bine
proprietatile
reducatoare ale aldozelor, care reduc Ag+ (din AgNO3) la Ag0 metalic (oglinda
de
argint), iar Cu2+
(din reactivul Fehling, de culoare albastra) la Cu+ de culoare rosie-caramizie.
b) Reactii de
oxidare energica
Oxidarea energica
(în prezenta de HNO3) transforma aldozele în acizi zaharici (acizi
dicarboxilici),
în care grupele carboxil (-COOH) se gasesc la extremitatile catenei de atomi de
carbon:
Acizii zaharici
sunt importanti la identificarea glucidelor, fara a avea un rol biologic
deosebit.
Cetozele se
oxideaza numai cu oxidati energici, când are loc ruperea catenei de atomi
de carbon si
formarea unui acid aldonic cu un atom de carbon mai putin decât oza initiala si
o
molecula de acid
formic.
c) Reactii de
oxidare protejata
Acest tip de
oxidare a aldozelor decurge prin protejarea prealabila a grupei carbonil,
respectiv
hidroxilul glicozidic, prin eterificare, si conduce la acizi uronici:
Acizii uronici
sunt componente importante ale multor polizaharide (pectine, gume,
mucilagii
vegetale). Ei prezinta proprietati reducatoare datorita grupei carbonil libere.
Îndeplinesc în
organism rol detoxifiant, datorita posibilitatii de legare a unor toxine,
medicamente etc.
d) Reactii de
reducere
Aldozele si
cetozele se transforma prin reducerea grupei carbonil (hidrogenare în
prezenta de
catalizatori metalici sau amalgam de natriu în apa) în polialcooli (polioli) cu
acelasi numar de
atomi de carbon (pentitoli din pentoze, hexitoli din hexoze). De exemplu,
prin reducerea
glucozei si a fructozei se obtine acelasi hexitol, sorbitolul:
În acelasi timp,
din fructoza poate rezulta si D-manitol (hexoze epimere care se
deosebesc doar
prin configuratia unui atom de carbon asimetric).
Alaturi de
pentitoli si hexitoli aciclici, în organismele vegetale si animale pot rezulta,
prin
aldolizare
intramoleculara, hexitoli ciclici, denumiti ciclitoli sau ciclite.
Un astfel de ciclitol este inozitolul
(hexahidroxiciclohexan), dintre ai carui numerosi
stereoizomeri, mezoinozitolul,
este factor de crestere în organism si component al lipidelor
fosfatidice
(inozitol-fosfolipide):
e) Reactii de
condensare
Asemanator
aldehidelor si cetonelor, glucidele (aldoze si pentoze) formeaza în urma
unor reactii de
condensare cu hidrazina (H2N–NH2) sau fenilhidrazina (H2N–NH–C6H5), diferiti
compusi:
hidrazone, fenilhidrazone, osazone, osone. Aceste reactii reprezinta o cale de
conversie a
aldozelor în cetozE
Glucoza, fructoza
si manoza formeaza aceeasi fenilosazona (nu se poate diferentia
configurtia
atomilor de carbon 1 si 2).
2.2.3.2.
Proprietati chimice datorate grupelor functionale hidroxil
În formula
ciclica semiacetalica a monoglucidelor exista doua feluri de grupe hidroxil:
una de natura
semiacetalica (glicozidica), care este cea mai reactiva, restul de natura
alcoolica
(primara si secundara) mai putin reactive:
a) Reactii de
eterificare
Monoglucidele
(ozele) participa la reactii de eterificare (condensare) cu alcooli, fenoli,
steroli, în
primul rând prin grupa hidroxil semiacetalica, mai reactiva decât restul
grupelor
alcoolice. Se
formeaza compusi de tip eter (R-O-R) denumiti ozide (glicozide de la glucoza,
galactozide de la
galactoza etc.). În functie de forma anomerica (a sau ß) a ozei, se pot forma
a-glicozide sau
ß-glicozide:
a-glicozida
a-glucoza ß-glucoza ß-glicozida
Grupa hidroxil
glicozidica se poate eterifica (condensa) cu grupe -OH alcoolice ale altei
monoglucide cu
formare de diglucide si poliglucide, reducatoare sau nereducatoare.
b) Reactii de esterificare
Aceste reactii
pot avea loc între grupele hidroxil ale monoglucidei si un acid anorganic sau
organic cu
formare de esteri.
Esterii ozelor cu
acizii organici pot fi obtinuti prin sinteza (esteri cu acidul acetic si
benzoic), sau se
întâlnesc în natura sub forma de galo-taninuri (esterii cu acidul galic si
galoil-
galic):
RCH2OH + HOCRO-
H2ORCH2OCRO
RCH2OH +
HOPOHOOH- H2ORCH2OPOHOOH
prezinta esterii
fosforici ai monoglucidelor, care sunt implicati în metabolismul glucidic.
Continutul de
fosfati ai ozelor variaza în functie de organele plantelor (0,31% în faina de
mazare si între
0,0034-0,046% în frunze). Un interes deosebit în metabolismul glucidic îl
prezinta esterii
fosforici (fosfatii) ai triozelor, pentozelor si hezozelor
Glucozo 1- P
Glucozo 6- P Fructozo 6- P Fructozo 1,6-di P
ester CORI ester
ROBINSON ester NEUBERG ester HARDEN-YOUNG
2.2.3.3. Reactii
la care participa ambele grupe functionale ale ozelor (carbonil si
hidroxil)
a) Reactii în
mediul acid
Monozaharidele
sunt stabile la actiunea acizilor minerali diluati. Acizii tari produc totusi
deshidratarea si
ciclizarea pentozelor (la furfurol) si a hexozelor (la hidroximetilfurfurol,
care se
descompune final
în acid levulinic si acid formic):
Furfurolul se
obtine industrial din materiale bogate în pentozani (tarâte, coceni, coji de
seminte de
floarea-soarelui si ovaz) prin încalzire cu H2SO4 diluat, sau prin antrenare cu
vapori de apa
supraîncalziti (furfur = tarâte).
b) Reactii în
mediul bazic
Sub actiunea
bazelor tari diluate (NaOH) sau a bazelor slabe la temperatura camerei,
ozele sufera un
proces de izomerizare (epimerizare), care decurge prin intermediul unui enol,
cu formarea
epimerilor corespunzatori (vezi conversii de la aldoze la cetoze).
La temperaturi
ridicate sau în prezenta de solutii concentrate, bazele tari produc asupra
ozelor
transformari mai profunde, oxidari, polimerizari, cu formarea unor produsi de
scindare
a catenei
(metilglioxal, acid lactic, aldehida glicerica).
c) Reactii de
interconversie a monoglucidelor
Cele mai
importante reactii ale ozelor care implica ambele grupe functionale sunt
interconversiile,
în urma carora aldozele trec în cetoze si invers, sau monoglucidele se
transforma în
reprezentanti cu numar mai mare sau mai mic de atomi de carbon în molecula.
1. Conversii ale
glucidelor fara schimbarea numarului de atomi de carbon
• Conversii de la
aldoze la cetoze
Aceste tip de
conversii decurg prin reactii de epimerizare a aldozelor sub actiunea bazelor
slabe, când se
schimba pozitia grupei carbonil pe catena de la atomul C1 la atomul C2.
Epimeria este un
alt tip de izomerie întâlnita la oze. Se numesc epimere, ozele care se
deosebesc între
ele prin configuratia unui atom de carbon asimetric.
Reactia de
conversie de la aldoza la cetoza poate decurge si prin izomerizare:
Conversia de la
aldoze la cetoze poate decurge si prin reactia de condensare a aldozelor
cu fenilhidrazina
cu formare de fenilhidrazone, osazone, osone, cetoze.
• Conversii de la
cetoze la aldoze
Aceste tip de conversii decurg prin
intermediul unei succesiuni de reactii de reducere,
oxidare,
lactonizare:cetoza poliol acid aldonic lactona acidului
aldoza
2. Conversii ale
glucidelor cu schimbarea numarului de atomi de carbon
• De la aldoze
inferioare la aldoze superioare
Acest tip de
conversii decurg prin reactii de aditie de HCN la grupa carbonil a
aldozei.
• Conversii de la
aldoze superioare la aldoze inferioare
Acest tip de
reactii de conversie decurg printr-o succesiune de reactii de oxidare cu
formare de acizi
aldonici, urmata de decarboxilarea acestora:
Astfel de
conversii sunt întâlnite în metabolismul glucidic, de exemplu: transformarea
esterului
fructozo-1,6-difosfat în aldehida-3-fosfoglicerica si hidroxoacetonfosfat etc.
2.2.4.
Reprezentanti ai monoglucidelor
Unele oze exista
libere în regnul vegetal (trioze, tetroze, pentoze, hexoze, octoze,
nonoze), altele
se gasesc sub forma de derivati, sau intra în constitutia oligozidelor si
poliozidelor.
Principalii reprezentanti ai monoglucidelor sunt ilustrati în Schema 2.3.
Triozele - o
aldoza cu doi izomeri (aldehida glicerica) si o cetoza (dihidroxiacetona) apar
ca intermediari
în metabolismul glucidelor, ca atare, sau sub forma de esteri fosforici.
Tetrozele nu se
gasesc libere în natura, ele rezulta prin degradarea pentozelor sau prin
sinteza. Esterul
fosforic al eritrozei se formeaza în procesul de fotosinteza si la degradarea
glucozei.
Pentozele sunt
foarte raspândite în natura (mai putin sub forma libera) mai ales sub
forma de
poliglucide (pentozani), glicozide si esteri. În frunzele plantelor se gasesc
cantitati mici
de pentoze, în
proportie mai mare se întânesc pentozani, poliozide care însotesc celuloza.
Cele
mai importante
dintre pentoze sunt: riboza, deoxiriboza, xiloza, arabinoza, ribuloza.
Riboza si
deoxiriboza sunt componente ale acizilor nucleici ARN si ADN si ale unor
enzime. Xiloza
(zaharul de lemn) este componenta a membranelor celulare vegetale, însotind
celuloza sub
forma poliozidelor xilani, mai ales în partea lemnoasa a plantelor (paie,
coceni de
porumb, lemn de
stejar, sâmburi de fructe etc.).
Xiluloza (epimerul xilozei) participa la
procesul de fotosinteza.
Arabinoza este
prezenta în liliacee, sucul fructelor si în lemnul coniferelor. Poliglucidele
arabinozei
(arabanii) sunt raspândite în hemiceluloze, materii pectice, gume, mucilagii
vegetale.
Hexozele sunt
raspândite în regnul vegetal atât libere cât si sub forma de derivati
(holozide).
Glucoza (dextroza, zahar de amidon sau zahar de struguri) este monoglucida cea
mai
raspândita si
importanta din punct de vedere biologic. În stare libera se gaseste în toate
fructele, în
flori, în miere, în tomate, alaturi de fructoza si zaharoza. Mierea de albine
este un
amestec
echimolecular de D-glucoza si D-fructoza.
a-sorbopiranoza
a-fructopiranoza
Schema 2.3.
Clasificarea monoglucidelor
Glucoza intra în
structura diglucidelor (zaharoza, maltoza, celobioza, lactoza) si a
poliglucidelor
(amidon, celuloza).
Din combinatiile
sale glucoza se separa prin hidroliza acida sau enzimatica. Continutul de
glucoza din
plante variaza în functie de temperatura si de gradul de expunere la lumina a
plantelor.
Galactoza este o
glucida raspândita mai ales sub forma de diglucide (lactoza), triglucide
(rafinoza) si
poliozidele (galactani, galactoarabani etc.) în agar-agar, gume si mucilagii
vegetale,
glicozide si lipide complexe.
Fructoza (zaharul
din fructe, cea mai dulce dintre oze) este o cetohexoza raspândita
atât în stare
libera, în fructe, cât si sub forma de diglucide (zaharoza), poliglucide
(inulina,
fructani) si
glicozide.
Sorboza este o
cetohexoza izomera cu fructoza, raspândita în scorusul de munte si alte
fructe, mai ales
sub forma de sorbitol, care în contact cu aerul se oxideaza la sorboza. Se
utilizeaza la obtinerea
acidului ascorbic (vitamina C).
Aminoglucidele
sunt derivati ai glucidelor care contin si grupa functionala amino. Mai
raspândite în
natura sunt glucozamina, componenta a chitinei (poliglucida a exoscheletului
insectelor si
racilor) si galactozamina (componenta a glicolipidelor).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu